Wat was Jop en wat is het nu?

1971

In 1971 wordt het zaadje voor wat we nu kennen als Jop geplant. Op het terrein aan de Klaprooslaan waar eerder Speeltuinvereniging Oosterparwijk zijn gebouw had, staat het Proathoes, het clubhuis van V.V. Oosterparkers. Hier worden disco’s gedraaid voor de jeugd uit de wijk.

Geschiedenis van JOP

Het Jongerencentrum Oosterparkwijk (JOP) heeft een rijke geschiedenis van betrokkenheid en ontwikkeling binnen de gemeenschap. Hier zijn enkele van de belangrijkste mijlpalen in onze reis.

1975

Op het terrein ernaast wordt een kartbaan gebouwd, een zelf uitgegraven baan van 100 meter lang, vier meter breed en veertig centimeter diep. In 1975 wordt er een tweedehands bouwkeet aangeschaft, in Noordwolde afgebroken in de weekenden en in de avonden wordt de fundering ervoor aangelegd naast het Proathoes. Hiermee krijgt de jeugd een eigen onderkomen, een stukje naast het clubhuis. Zo ontstaat er wat afstand tussen het jeugdhonk en de V.V. Oosterparkers. Dit maakt de stap logisch om op 24 juni 1976 de Stichting Jongeren Oosterparkwijk op te richten. De kartbaan wordt veranderd in een basketbalveld. Voor de nachtbewaking lopen er honden rond.

1980

Januari 1980 slaat het noodlot toe. Een brand legt het Jop in as. Gelukkig slaan de Oosterparkers de handen ineen. Ze voeren binnen twee maanden de resten van het oude Jop af en besluiten hard te gaan knokken voor een waardig jeugdhonk.

Nadat de bouwvergunning rond is worden de eigen te verrichten werkzaamheden vlot op papier gezet en bouwploegen samengesteld. Meer dan 90 mensen met elk een eigen taak en functie staan klaar voor deze  grote klus, het bouwen van een prachtig jeugdhonk. Ze graven weer eens een fundering uit, slepen stenen aan, metselen, plaatsen de deurposten en doen het verfwerk. Zo bouwen ze een gebouw waar iedereen trots op mag zijn. Het gebouw is daarmee ook een monument voor een hechte  gemeenschap. Voor wie nieuwgierig is naar de foto’s van die eerste periode is er een fotoboek uit de eerste tien jaren te bekijken op Jop.  

De jongeren die hebben meegeholpen aan de bouw van Jop, blijven zich langer inzetten en zijn heel verbonden met ‘hun’ plek. De volgende generaties blijken soms meer moeite mee te hebben met zich actief opstellen. Tijden veranderen, maar zelforganisatie blijft altijd een uitgangspunt van Jop. Leren door te doen, zeg maar. Wat ook nauwelijks verandert is het programma: Disco’s, soosavonden, film kijken, activiteiten rond muziek en  dansen.

2005

Als in 2005 het stadion van F.C. Groningen verdwijnt uit Oosterpark wordt in 2010 de voormalige parkeerplaats voor Jop omgetoverd in een geweldige speelplek. Al gauw wordt deze plek het ‘Jopplein’. Bij tijden is het een geweldig evenemententerrein.

Generaties jongeren hebben op het jongerencentrum hun eerste biertje gedronken en voor het eerst gezoend. Daardoor is het Jop voor veel Oosterparkers een plek waar ze warme herinneringen aan koesteren.

Doe Mee met Onze Evenementen!

Ontdek de spannende activiteiten die we in het Jongerencentrum Oosterparkwijk organiseren. Neem contact met ons op voor meer informatie en sluit je aan bij onze levendige gemeenschap!